לאכול מקומי

על אורי מאיר-צ'יזיק שמעתי מבן-דוד שלי, שהמליץ לי על טיולי הליקוט המיוחדים שהוא מארגן למשפחות. נכנסתי לאתר שלו וראיתי שמדובר באיש עם חזון ומחשבה סדורה בענייני מזון. חבר בסלואו פוד כבר אמרנו?

אורי מתמחה בתזונה, הן מהצד התאורטי והן מהצד המעשי. ספרו – "צמחי בר למאכל" הוא תיעוד מדוקדק של צמחי בר הגדלים בישראל, עם תמונות ומידע איפה, באיזו עונה ניתן למצוא אותם ומה אפשר לעשות איתם במטבח (מתכונים!). אתם בטח מכירים את טעמם של האזוב, המרווה והחמציץ, אבל לא בטוח שידעתם שאתם יכולים להכין בבית סלט יפיפה הכולל גם את… פרחי כליל החורש!

הוא עורך כמה סוגי סדנאות בישול והמשותף לכולן היא המודעות למה שאנו מכניסים לעצמנו לגוף. בסדנה בה השתתפתי,  אורי סיפר שהחליט לקחת על עצמו לאכול אוכל "מקומי" בלבד החל מהשנה הבאה. מהו אוכל מקומי? כזה שנמצא בארץ ישראל כבר כ-1,300 שנה ומתאים לאדמה ולאקלים שלה. תשאלו למה הוא מתכנן לעשות זאת? כדי להרגיש חלק ממסורת הגידול והאכילה שהיו כאן. טוב, נו – גם בשביל האתגר… בקיצור, תשכחו מעגבניות, תפוחי אדמה ועוד כמה מרכיבים בסיסיים שקשה לדמיין את הצלחות שלנו בלעדיהם.

אז מה היה לנו שם? רעבים לא יצאנו מהסדנה:

  • תמרינה – גלידת תמרים וטחינה גולמית, לפתיחה מתוקה.
  • פרוסות בטטות בתנור עם גרידת אתרוגים, שמן זית ומלח גס. לא תאמינו כמה קליפת פרי ההדר מוסיפה לטעם.
  • אשישות, שהן קציצות עדשים ירוקות מונבטות (כי עדשים קלות יותר לעיכול לאחר שהן מונבטות), מטוגנות.
  • תבשיל ירקות חם, בכיכובה של הדלעת.
  • סלט מרענן של חסה, מלפפונים וצנוניות ועוד ירקות טריים קצוצים.

 

אחת המנות הטעימות ביותר בסדנה לטעמי היתה סלט האפונה. הטוויסט – האפונה היתה קפואה ואורי הפשיר אותה ולא בישל. קליל, מתקתק ומעולה! אפשר לגוון עם ירקות שונים, כאשר האפונה והתיבול הם הבסיס.

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

סלט אפונה ודלעת

המרכיבים (בכמויות חופשיות, לפי הרגש ומיקס הצבעים בצלחת: "ככה וככה"):

אפונה קפואה, מופשרת
דלעת טרייה, חתוכה לקוביות קטנות
גרעיני דלעת
מיץ לימון (אורי השתמש בסדנה באתרוגים)
שמן זית
מלח
פלפל שחור
סומאק
קצח

  1. לשים בקערה אפונה שהופשרה, קוביות דלעת וגרעיני דלעת.
  2. לסחוט מעל מיץ לימון ולערבב.
  3. להוסיף שמן זית ולתבל במלח, פלפל, סומאק וקצח.

 

כמה פשוט, ככה טעים. נו, מה עוד צריך?

בתאבון!

השוונץ:

  • כדאי לכם להיכנס לאתר של אורי, כדי למצוא שם עוד הרבה מאמרים, מידע על סדנאות וגם מתכונים שרקח במטבחו, אשר בנווה איתן בעמק בית שאן.
  • לא חייבים "ללכת את כל הדרך", כמו שאורי עושה, אבל בעולם המזון המתועש של היום חשוב מאוד לחשוב לפני שאתם מכניסים משהו לפה שלכם או של ילדיכם. תתחילו בקריאה של המרכיבים על האריזות של האוכל שאתם אוכלים – האם אתם מכירים אותם? האם הם טובים לגוף שלכם? זו יכולה להיות נקודת הפתיחה שלכם לאכילה בריאה ומאוזנת.
Advertisements
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, מחשבות רציניות על אוכל, ספרים, עם התגים , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

2 תגובות על לאכול מקומי

  1. אמיר הגיב:

    יפה!!!

    הייתי שמח למתכון (ותמונה) של האשישיות…
    נשמע מעניין טעים ובריא!!

  2. הגרגרנית הגיב:

    לא מצאתי באתר של אורי את המתכון המדויק של האשישות, אבל המרכיב היחיד (כמעט) הוא עדשים ירוקות מונבטות. כותשים אותן במכתש ועלי וממליחים מעט. יוצרים ביד קציצות עגולות, קטנות ומהודקות וזהו – למחבת עם שמן. מטגנים כמו קציצות רגילות. מרגיש בפה קצת כמו פלאפל. נסה ותהנה!

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s