מה? צ'ומה (מצ'ומה)

לעזר היה חלום. לא שיש לו רק אחד, אבל זה חלום שהולך איתו כבר למעלה מ-30 שנה ואנחנו כאן בעניין של להגשים חלומות, נכון? ובכן, בהיותו ילד, עבדה אצלם עוזרת בית שהכינה לו מן מאכל אדום, עם חלקי פנים וטעמים שאף מאכל אמיתי לא יכול באמת להגשים (כי הרי אי אפשר להתחרות בזכרון). ומה קורה כאשר שולחים את העזר לקצב והוא מספר לו על חלומותיו?  יוצא שאשת הקצב מזהה שמדובר במצ'ומה.

מצ'ומה (או מת'ומה) הוא מאכל מהמטבח הלובי, המורכב מאברים פנימיים ברוטב עגבניות והרבה שום. שמו מגיע מהשום (צ'ום/ת'ום), אשר משתמשים בו בנדיבות בתבשיל. בקיצור, בריאות! אני חייבת פה וידוי קטן: אני ואברים פנימיים לא ממש הולכים יחד, עוד מאז שניסו בילדות להאכיל אותי בכבד עוף ("כי יש בזה המון ברזל ואת צריכה לגדול"), אבל מאהבה עושים הרבה דברים… ברור שהסכמתי להיכנס לפרויקט. הקצב כל כך התלהב מהרעיון, שהכין לו ולי שתי חבילות זהות לקחת הביתה לסוף השבוע.

העזר החליט הפעם לקחת פיקוד ועשה את רוב העבודה השחורה, כך שנותר לי בעיקר לפקח על העניינים (אני הכי טובה בזה…). מי שאוהב אברים פנימיים – ריאות, טחול, קורקבנים, כבד, לבבות, כליות – ימצא כאן תענוג. בינינו, מדובר בסוג של חמין טריפוליטאי, אז בחרו לכם סופ"ש קר וגשום ולכו על זה. אני הכנתי הכל מאברים פנימיים של עוף והודו, אבל אפשר לגוון גם עם בקר, כבש או שילוב של הכל.

צילום: "הגרגרנית"

מצ'ומה (המתכון של אביבה, אשתו של דידי הקצב)

1.5-2 ק"ג איברי פנים: כבד, קורקבנים, ריאות, טחול, לבבות, כליות (מה שאוהבים)

לרוטב:

  • 1/2 כוס שמן
  • 1/2 כף פפריקה מתוקה
  • 1/2 כף פפריקה חריפה
  • 1.5-2 ראשי שום טריים (לא התבלבלתי. זו הכמות), קלופים וכתושים
  • 2-3 כפות רסק עגבניות בריכוז של 28-30 (אביבה אומרת שזה חשוב. אני השתמשתי בפריכוז)
  • 1 כוס מים
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כוס חומץ רגיל
  • 1 כפית קימל טחון

אופן ההכנה:

הטיפול בחלקי הפנים:

  • בישול ארוך – קוקרבנים. לבשל במים עד שמתרככים.
  • בישול קצר – ריאות, טחול, לבבות, כליות. להרתיח במים ולהיפטר מהקצף העכור שמתקבל, כדי לקבל איברים נקיים ורכים.
  • יוצא דופן הוא הכבד – לא נכנס למים בכלל.
  • חותכים את כל חלקי הפנים המוכנים לקוביות, בגודל ביס.

התבשיל:

  1. שמים בסיר שמן וכאשר הוא מעט מתחמם מערבבים לתוכו את שני סוגי הפפריקה ואת השום. מוסיפים רסק עגבניות, מים ומלח ונותנים לתערובת מעט להסמיך.
  2. שופכים לסיר בזהירות את כל אברי הפנים ומבשלים עד שכל החלקים ספוגים ברוטב, כחצי שעה. צריך להיות בסיר הרבה רוטב בסיום הבישול. אם חסר – מומלץ להוסיף לסיר עוד מחומרי הרוטב.
  3. לשפוך מעל התערובת חומץ וקימל ולערבב בעדינות.
  4. מגישים בצלחות עמוקות עם לחם אחיד פרוס עבה, לספיגת הרוטב, וכוס בירה או עראק.

אם אתם רצים אחר כך ברחוב עם תחתונים וגופיה, מרוב חום, אל תבואו אלי בתלונות. זה השום…

בתאבון!

השוונץ:

  • אם אתם חפצים בעוד מאכלים מהמטבח הלובי, תמצאו באתר של מרכז מורשת יהדות לוב. אני בטוחה שזו לא הפעם האחרונה שאני בודקת את האתר הזה. הכל שם נשמע יותר מדי טעים…
  • אנחנו בעניין של כור היתוך, כמו ששמתם לב,אז רעיונות למאכלים נוספים "מבית אמא/אבא" יתקבלו בברכה. ושהשד העדתי ישב לו בשקט. אנחנו לא מאמינים בשדים ורוחות. טפו-טפו…
מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, עם התגים . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

תגובה אחת על מה? צ'ומה (מצ'ומה)

  1. מתה על חלקים פנימיים. נראה מעולה

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s