פריחת הלבנדר

הדודה פטוניה, לא ההיא מהספר של הכישופים והינשופים אלא זו מהגינה הסמוכה, הרימה לי להנחתה וטענה שאני מבינה משהו בשימוש בלבנדר בבישול ואפיה. האמת, אני אוהבת אתגרים. ומה עוד אפשר לבקש, כשזה מגיע הביתה במשלוח אישי מהדודה? חיפשתי, חיפשתי ומצאתי ה-מ-ו-ן לבנדר!

צילום: "הגרגרנית"

אפשר לאכול את כל חלקי הצמח – העלים, הגבעולים והפרחים, אבל אנחנו נשתמש בפרחים המיובשים, אותם ניתן לרכוש בחנויות התבלינים. עכשיו, דרך אגב, זה הזמן המתאים לרענן את מדפי התבלינים שלכם. לקראת הפסח גם החנויות עושות סדר וזורקות את כל התבלינים שהתיישנו מהשנה החולפת ואתם נהנים מתבלינים טריים. את פרחי הלבנדר אפשר לטחון במטחנת קפה או לכתוש אותם במכתש ועלי.

אזהרה: תוספת מועטה בלבד של לבנדר נותנת טעם נהדר למאכלים, אבל פרחי הלבנדר המיובשים הם תבלין מאוד מרוכז ויש להשתמש בו בעדינות. זה לא הזמן להיות נדיבים, אחרת התוצאה תהיה מרה ולמאכל שלכם יהיה טעם של בושם בפה. אם אתם בכל זאת מחליטים משתמשים בפרחים טריים (מהגינה או אורגניים. אל תקטפו מהגינות הציבוריות או מהמשתלות, כי הם עלולים להיות מרוססים), אפשר להגדיל מעט את הכמות, כי טעמם פחות מרוכז, אבל תמיד עדיף להתחיל בכמות מעטה יותר ממה שתכננתם.

וכמו בכל מקום לאחרונה, גם כאן – מבצע מתכונים לפסח: 1+1 חינם! שני מתכונים עם לבנדר, שיכולים בדיוק לסגור לכם את פינת הקינוח לליל הסדר. טעם הלבנדר מורגש מאוד בעדינות אבל יש לו נוכחות בסיומת.

צילום: "הגרגרנית"

פאדג' דאבל-שוקולד לבנדר

החומרים:

  • 200 גרם שוקולד חלב
  • 150 גרם שוקולד מריר (60%)
  • 1 קופסה חלב מרוכז ממותק (397 גרם)
  • 2 כפיות שטוחות פרחי לבנדר, כתושים מעט במכתש ועלי
  • 35 גרם חמאה

אופן ההכנה:

  1. בבאן-מארי (סיר קטן מעל סיר עם מים רותחים) המיסו שוקולד חלב עם 200 גרם חלב מרוכז וכפית פרחי לבנדר.
  2. לאחר שהשוקולד נמס, הוסיפו כ-20 גרם חמאה למרקם חלק.
  3. שפכו לתוך תבנית 20X20 ס"מ מרופדת בנייר אפיה וישרו לשכבה בגובה אחיד. הניחו בצד שיתקרר ויתקשה מעט.
  4. המיסו בבאן מארי (אפשר באותו סיר שנוקה משיירי השוקולד הקודם. שאני אשפשף?…) את השוקולד המריר עם החלב המרוכז שנותר וכפית פרחי הלבנדר ולבסוף הוסיפו את החמאה למרקם חלק.
  5. שפכו לתבנית, מעל שכבת שוקולד החלב ויישרו בעדינות, שלא יתערבבו.
  6. הכניסו למקרר לכמה שעות.
  7. הוציאו את נייר האפיה עם הפאדג' מהתבנית וחתכו ל"אצבעות" שוקולדיות. לי יצא 32 יח'. אפשר לארוז בניילון נצמד כך שייראו כמו ממתקים ולהביא מתנה לפסח בתוך קערה יפה. יש כאלה שלא הצליחו לעשות זאת, כי זה נגמר לפני החג…
צילום: "הגרגרנית"

גלידה דבש-לבנדר

החומרים:

  • 2 שמנת מתוקה
  • 1 שמנת לבישול 15%
  • 2/3 כוס (220 גרם) דבש
  • 2 כפות שטוחות פרחי לבנדר
  • 2 ביצים
  • קורט מלח

אופן ההכנה:

  1. הביאו לרתיחה, תוך ערבוב, שמנות, דבש ופרחי לבנדר בסיר. הורידו מהאש והניחו לספיגת הטעמים כחצי שעה.
  2. העבירו את התערובת דרך מסננת דקה לקערה והיפטרו מהלבנדר. החזירו לסיר וחממו שוב.
  3. טרפו ביצים ומלח בקערית ומזגו כף אחת של התערובת החמה לתוך הביצים, תוך כדי בחישה, להשוואת טמפרטורות. שפכו חזרה לסיר את תוכן הקערית, תוך טריפה מתמדת של התערובת החמה (כדי שלא תיווצר לנו חביתה בסיר). המשיכו לערבב על אש נמוכה להסמכת התערובת, עוד כ-5 דקות (לא להרתיח).
  4. העבירו שוב דרך מסננת את העתרובת לקערה, כדי לקבל תערובת חלקה. אני יודעת שזה החלק המעצבן, אבל הוא תורם למרקם של הגלידה.
  5. תנו לתערובת להתקרר לגמרי ורק אז העבירו למכונת גלידה לסיום התהליך. מי שאין לו מכונת גלידה יכול לשים את התערובת בקערת נירוסטה ולהקפיא. כל 15 דקות יש להוציא את הקערה, "לשבור" את התערובת שהתקשתה ולערבב אותה עד שהיא מקבלת מרקם של גלידה (3-4 ערבובים כאלה יעשו את העניין).
  6. אפשר לפזר מעל הגלידה ששמתם בכוסות להגשה, מעט פרחי לבנדר לקישוט.

בתאבון!

השוונץ:

  • ומה עוד? לבנדר יכול לשמש כתבלין ולהחליף עשבי תיבול, כגון רוזמרין, במאכלים רבים. אפשר, למשל, לשים כמה פרחי לבנדר מיובשים בסוכר ולקבל סוכר-לבנדר נפלא לאחר כמה ימים. אבל לבנדר משדרג לא רק מאכלים ומאפים מתוקים; תוספת קטנטנה ממנו מעניקה צבע נהדר וטעם מעולה לסלטים, לבשר ולעוף.
  • בפרובנס תוכלו לראות מרחבים סגולים יפיפיים של שדות לבנדר. אחת המתנות הנפלאות שהבאתי משם פעם היא כרית, עשויה בד משיי נעים, ממולאת בפרחי לבנדר מיובשים. את הכרית מניחים על העיניים כאשר אתם רוצים לתת להם מנוחה שלמה. גם האף שלכם יהנה מכך. בתיה עוזיאל כבר היתה מלמדת אתכם להכין שקיות בד קטנות ממולאות לבנדר ריחני, ששמים במגירת הלבנים או הגרביים.
מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, חגים, עם התגים , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

4 תגובות על פריחת הלבנדר

  1. Aunt P. הגיב:

    הדודה מתמוגגת והמפרנס דומע בהתרגשות (טוב, הוא שמאלציונר ידוע) משיתוף הפעולה וגם מזה שנתפס על חם זל בהחבא את השאריות שהוחבאו במעמקי המקרר.
    יקירתי, זה טעים שאין דברים כאלה. תודה.

  2. נורית הגיב:

    אני מפספסת משהו…איפה הלבנדר במתכון הראשון

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s