אני, אם אין לי צ'ילי, מי לי?

רבים טוענים שתבשיל הבשר "צ'ילי קון קרנה" איננו מקסיקני כלל ומקורו בכלל במדינת טקסס. טקס או מקס, כנראה שהיתה השפעה הדדית לגבול בין המדינות. בכלל, יש לומר "קרנה קון צ'ילי", כי מדובר בתבשיל בשר עם פלפל חריף ולא להיפך (יודעים מה? במחשבה שניה, אני לא בטוחה. השתמשו בשם שאתם חושבים שיקח את מירב תשומת הלב או הטעם). בכל אופן, מדובר במאכל טעים להפליא, אבל לפני שנתחיל, כדאי להפריך כמה שמועות, שאפילו הצ'ילי לא ידע שהוא כזה. הנה כמה לא-לא-אים:

הנושא הראשון והחשוב מכל להבהיר הוא שצ'ילי קון קרנה איננו מכיל שעועית. כל התבשילים שאתם מכירים ,שמכילים שעועית, הם גרסאות חיקוי/כיסוי, שנטלאו במשך השנים בעדות או במדינות שונות למאכל הנפלא הזה, והאמת, עשו לו שם רע (וגם ריח…).

גם אין עגבניות בצ'ילי קון קרנה. הצבע של התבשיל מגיע מהפלפלים שבו ואין צורך להוסיף צבע או טעם ממקורות אחרים.

מה בכל זאת יש? ראשית בשר. חשוב להשקיע כאן, כי למעשה, זה העיקר. נבחר באונטר-ריב (באנגלית Chuck), נתח בקר מהסוג המשויש והעסיסי עם טעמים בשריים מאוד, מהאזור שבין הצוואר לאנטריקוט. אחרי הבישול הארוך הוא הופך לשיא הרכות. הנה עוד לא-לא: בצ'ילי אמיתי לא משתמשים בבשר טחון. את הבשר נחתוך לקוביות, בגודל של ביס.

צילום: "הגרגרנית"

השם, צ'ילי, מעיד מהו המרכיב העיקרי פה. פלפלים חריפים מכל הסוגים ומכל המינים: טריים, מיובשים, מעושנים או כבושים. הכל הולך ומוסיף לעושר הטעמים החריפים. בכלל, יש הקוראים לתבשיל הזה "קולורדו צ'ילי", על שום הצבע האדום של הפלפלים, אשר מעניקים לו את צבעו האופייני. נכון, לא מדובר בתבשיל מתוק, אבל מי שקשה לו עם טעמים חריפים מאוד, פשוט יפחית בכמויות הפלפלים, אבל שלא יוותר לגמרי. אחרת, נכין גפילטע-פיש. נו, לא לשם כך התכנסנו…

עוד אלמנט חשוב: בדומה למרקים מסוימים, גם צ'ילי טעים יותר ביום שלמחרת, לאחר שכל הטעמים ישנו יחד איזה לילה והתערבבו טוב-טוב ביניהם. הנה מתכון לתבשיל מהביל, שמתאים בול לימי החורף הקרים.

צילום: "הגרגרנית"

קרנה קון צ'ילי (אולד סקול)

4 מנות

  • 4-6 פלפלים חריפים מכל מיני סוגים (טריים, מיובשים, מעושנים, כבושים), ללא הגבעול, הזרעים או הנימים הלבנים הפנימיים. אפשר להוסיף או להפחית בכמות הפלפלים, לפי הטעם (הכמות הזו נותנת תבשיל חריף מעט בלבד)
  • מים חמים לכיסוי הפלפלים (כ-2 כוסות)
  • 3 כפות שמן
  • 1 ק"ג אונטר ריב, חתוך לקוביות 2X2 ס"מ
  • 1 בצל, קצוץ דק
  • 2 שיני שום, קצוצות דק
  • 1 כפית אורגנו
  • 1 כפית כמון
  • קורט קינמון
  • 1.5-2 כוסות ציר עוף, בקר או מים
  • 2 כפות קמח מסה (קמח תירס). אם אין, אפשר להחליף בקמח חיטה לבן

אופן ההכנה

  1. להשרות פלפלים במים חמים, אך לא רותחים, לכ-1/2 שעה.
  2. לסנן את המים מהפלפלים ולשמור כוס אחת מהם לבישול.
  3. להוסיף 1/2 כוס ציר עוף, בקר או מים לפלפלים ולטחון למחית חלקה.
  4. בסיר לחמם 2 כפות שמן, עד שמעלה עשן.
  5. להוסיף את קוביות הבשר ולערבב מדי פעם, עד להשחמה מכל הצדדים. להוציא את הבשר לקערה, עם כל המיצים שהפריש.
  6. לנגב את הסיר ולחמם בו 1 כף שמן.
  7. להכניס לסיר בצל ולטגן עד לשקיפות.
  8. להוסיף שום, אורגנו, כמון וקינמון ולערבב היטב.
  9. להחזיר את הבשר עם כל המיצים שלו לתוך הסיר ולערבב.
  10. להוסיף לסיר כוס אחת ממי השריית הפלפלים ועוד כוס אחת של ציר או מים ולהביא הכל לרתיחה.
  11. להנמיך לאש קטנה ולבשל מכוסה כשעתיים, עד שהבשר רך. מומלץ לבדוק מדי פעם שהנוזלים לא התאדו לגמרי. במקרה כזה ניתן להוסיף עוד כ-1/2 כוס ציר או מים.
  12. לאחר שכמעט מוכן, להוסיף לתבשיל 2 כפות קמח מסה, עד לקבלת תבשיל סמיך.
  13. ניתן לקשט בכוסברה ובבצל ירוק ולהגיש עם נאצ'וס או לחם תירס (לא יכולתי להתאפק. כבר היה לי קמח תירס, אז שאני לא אכין?…) ואפילו עם אורז. קצת שמנת חמוצה או גבינת צ'דר מגוררת מעל מעולם לא הזיקו לאיש, וגם כאן לא…

בתיאבון!

צילום: "הגרגרנית"

השוונץ:

  • הרבה חומרי גלם מקסיקניים מיובאים לארץ או מוכנים כאן ממש, ע"י חברת "טרז פזוס", בבעלות המשותפת של איתמר דוידוב ורענן סלומון. את הרעיון לפוסט מקסיקני קיבלתי מהם וגם כמה גודי'ס , ששימשו אותי פה ועוד ישמשו אותי בהמשך. אני ממליצה לכם לקפוץ אל המפעל שלהם בחולון בימי שלישי, אז הם מוכרים טורטיות טריות.
  • מי שמאוד אוהב שעועית ומתקשה בכל זאת להיפרד ממנה, מוזמן לאכול את הצ'ילי עם שעועית כתוספת. פשרה טובה מספיק?
  • אם כתבו על צ'ילי קון קרנה שיר, זה אומר משהו, נכון?
מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, עם התגים , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

8 תגובות על אני, אם אין לי צ'ילי, מי לי?

  1. אפרת הגיב:

    מיכל יקרה,
    הקרנה ניראה מאד מסקרן.
    מה שמפחיד אותי זה חוזק החריפות…..

    • הגרגרנית הגיב:

      קודם כל, אל תפחדי מפלפלים. הם לא יורים… חוץ מזה, הכמות ששמתי היא לחריפות מעטה. אפשר תמיד להוסיף או להפחית…

  2. aunt petunia הגיב:

    כמה חבל שלא בושל בסיר האדום שלי!

  3. הגרגרנית הגיב:

    🙂
    עכשיו מתבשלים אצלי דברים אחרים.
    בפעם אחרת…
    נשיקות

  4. Merav Sade הגיב:

    חריפות לא מפחידה אותנו..מניסיון …תודה על המתכון היפה הזה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s