לנשוף בסופלה

כמי שמבלה די הרבה זמן במטבח וחושבת על בישולים גם מחוצה לו, אני מחפשת רעיונות, טרנדים, חומרי גלם חדשים ומטבחים מעדות וארצות שאני לא מכירה. כמות ספרי הבישול שיש לי מהווה מקור בלתי נדלה לרעיונות.  טוב, מודה, גם לסיפורים לפני השינה (ואל תספרו לעזר שאני עוד קונה ספרים, בגלל סיבה פרוזאית של חוסר השימושיות כביכול במוצרי נייר בעידן הדיגיטלי). כי הרי כמו בבגדים, מה שהיה מודרני לפני שבועיים, הפך לפאסה לפני שבוע ויהיה וינטאג' בשבוע הבא. על זה בדיוק אני רוצה לדבר איתכם.

חג השבועות בפתח ומוצרי חלב הם מהמזונות האהובים עלינו ביותר פה בארץ ישראל. ואם כבר וינטאג', מה אתם אומרים על סופלה? נכון, זה לא הולך אחורה כמו פונדו גבינה (ביני לביניכם, כמה סטים קיבלתם לחתונה?), אבל בכל זאת מחזיר נשכחות. הסופלה, מתורגם מצרפתית ל"תפיחה". נדמה לי שנמשיך לקרוא לזה סופלה, נכון? הוא מתנפח בזכות קצף הביצים שבו. לאחר אפייה בתנור הוא עולה מעלה ועם הוצאתו מהתנור הוא יורד. מזכיר עוד כמה דברים שעולים ויורדים (כל אחד עם האסוציאציות שלו) ולכן צריך להגיש אותו ממש כשהוא יוצא מהתנור. זה אולי חסרון למי שרגיל להכין את הדברים הרבה זמן מראש, אבל היתרון בא במראה, בטעם ובמרקם האוורירי. הטוויסט במתכון שלהלן הוא בהוספת עשבי התיבול (טימין במקרה הזה). אני ממליצה בחום לקרוא את הטיפים לפני ההכנה.

צילום: "הגרגרנית"

טיפים לסופלה מוצלח:

  • מומלץ להשקיע בגבינות, כי הן נותנות את הטעם לסופלה. אם אתם אוהבים טעמים חזקים, השתמשו בגבינות בשלות וחריפות, אבל במקרה הזה היזהרו בכמות המלח שאתן מוסיפים. אפשר להשתמש בפרמזן, סנט מור, גרוייר, קומטה או אפילו גבינה כחולה.
  • חשוב לצפות את פני הכלי היטב, כדי שהציפוי יאפשר לסופלה לעלות מעלה והוא לא יידבק לדפנות הכלי.
  • ליצירת קצף נוקשה כמו שצריך לסופלה, מומלץ להוציא את הביצים מהמקרר מעט לפני השימוש ולא להשתמש בביצים קרות מדי.
  • חשוב לא לערבב יותר מדי את הקצף עם תערובת הגבינות, כדי שהוא ישמור על האווריריות שלו. הערבוב צריך להיות רק עד לאחידות.
  • אם רוצים לאפות את הסופלה בכלים אישיים, צריך לאפות פחות מהזמן המומלץ לכלי גדול בחצי בערך, אבל זכרו להשגיח על הנעשה בתנור: אין כמו מראה עיניים.

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

סופלה גבינה

4 מנות

החומרים

  • 45 גרם + 10 גרם חמאה
  • 1 כף פרמזן מגורר
  • 45 גרם קמח
  • 3/4 כוס חלב
  • 1/2 כוס שמנת מתוקה
  • מלח, פלפל שחור
  • 120 גרם גבינה (אני השתמשתי בתערובת של פרמזן מגורר וסנט מור מפוררת)
  • 4 חלמונים (חלמון אחד ישמש אתכם לחביתה)
  • 5 חלבונים
  • עלים מ-3-4 ענפי טימין (קורנית).

אופן ההכנה

  1. שמנו את כל החלק הפנימי של כלי עגול ועמוק (דמוי קערה) חסין חום בקוטר של כ-20 ס"מ ב-10 גרם מהחמאה ולאחר מכן פזרו מעל פרמזן מגורר, כך שיידבק לחמאה.
  2. בסיר המיסו חמאה ולאחר מכן הוסיפו קמח. ערבלו בעזרת מטרפה כל הזמן, עד שהקמח והחמאה מתאחדים לרביכה זהובה.
  3. הסיפו חלב ושמנת בזרם איטי, תוך ערבוב מתמיד עד לתערובת בשמל סמיכה.
  4. תבלו את התערובת במלח, פלפל וטימין.
  5. הוסיפו את הגבינות לבשמל וערבבו היטב, עד שהגבינות נמסות. כבו את האש ותנו לתערובת להצטנן מעט. בשלב הזה הריח של הגבינות כבר מגרה את כל החושים!
  6. הוסיפו את החלמונים לתערובת אחד-אחד תוך ערבוב.
  7. במיקסר טרפו את החלבונים לקצף גבוה ונוקשה.
  8. העבירו  את הבשמל לקערה והוסיפו אליו את הקצף, 1/3 מהכמות בכל פעם. קפלו בהזירות את התערובת שמתקבלת, כדי שהיא תישאר אוורירית.
  9. העבירו את תערובת הסופלה לכלי חסין החום  והכניסו לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות ל-25-30 דקות. בדקות האחרונות של האפיה מומלץ להשגיח על הסופלה, שלא יגלוש או יישרף.

בתיאבון וחג שמח!

צילום: "הגרגרנית"

השוונץ:

אכפת גם לכם מה אתם מכניסים לפה שלכם ושל ילדיכם? הנה רעיון שהגה השף ג'יימי אוליבר, אשר מקדם את נושא החינוך לתזונה הבריאה כבר כמה שנים, באנגליה ומחוצה לה (חפשו את ההרצאה שלו בטד, כולל סרטון ההדגמה בפני ילדים אמריקאים. חוויה מפחידה ומעצימה כאחד).  ביום שבת, ה-19 במאי, יחגגו ברחבי העולם את יום מהפכת המזון (Food Revolution Day), שבו כל אחד מאיתנו מוזמן לארח, להתארח או לבקר באירועים או מקומות בהם מגישים אוכל שבושל במקום, מחומרי גלם טובים, ללא תוספים מלאכותיים. בעידן שבו השמנה היא אחת החולות הרעות של העולם, השתתפות באירועים קהילתיים כאלה, ששמים במרכז תשומת הלב את המזון הבריא, היא חובתנו כאזרחים למען איכות החיים שלנו.

מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, חגים, מחשבות רציניות על אוכל, עם התגים , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s