אי תאילנדי באמצע תל אביב

אחד הדברים המרגשים ביותר ביחסים עם אנשים הוא כאשר מישהו מזמין אתך אליו הביתה, ומבשל במיוחד עבורך. חייבת להיות בזה המון אהבה. ככה מצאתי את עצמי, ברת מזל שכמוני (טפו-טפו) בדירתה של סוואלי אלדר (כותבים Sawalee אבל הוגים Savalee במלרע) ומיד הרגשתי בתאילנד. הריהוט, העיצוב המוקפד, האוכל, הנעימות, הכל שונה ועם הרבה טעם טוב.

סוואלי הגיעה לארץ לפני כ-30 שנה כדי לעבוד בתחום המזון והמלונאות. פה פגשה את בעלה, אבי אלדר וביחד הם פתחו את שנגרילה, המסעדה התאילנדית הראשונה בישראל. היא היתה במטבח והוא דאג לעסקים. אם תשאלו אותה מה היא, היא תגיד שהיא חצי תאילנדית וחצי ישראלית.

כאשר נפטר אבי לפני כ-5 שנים, סגרה את המסעדה וחיפשה את דרכה. כמו בהרבה סיפורים של העצמה נשית, הצומחת מתוך מצב של חוסר ברירה, החליטה להמשיך את הפרויקט המשותף שלה ושל אבי, החברה שהקימו ליבוא מוצרי מזון מהמזרח הרחוק, אוריינטל פוד. המוצרים שהיא מביאה ארצה נבחרים על ידה בקפידה: אטריות, רטבים, חומצים, אצות, אורז, בירה ועוד.

סוואלי הזמינה אותי לטעום טעמים תאילנדיים, חלקם מוכרים ואחרים פחות. לא הייתי מוכנה לעוצמת החוויה שהתרגשה עלי. קיוויתי לבשל יחד איתה, אבל מסתבר שכמו אמא פולניה, גם אמא תאילנדית מעדיפה 1. לעשות את כל העבודה בעצמה ו-2. שאסיים הכל מהצלחת.

פתחנו במרק אטריות. אין יותר קלאסיקה מזה! בשבילו אני מוכנה למכור את האמא שלי. טוב, אמא, סתם צחקתי… המרק כולל, מלבד ציר בשר עשיר וצלול, גם בצל ירוק, נבטים סיניים, בוק צ'וי, אטריות אורז, שום מטוגן ודייקון מוחמץ וחתוך. סוואלי הגדילה והוסיפה כדורוני עוף מצופים אטריות שעועית, פיסות עוף קטנות וכיסוני וונטון מטוגנים. טעים לתבל את המרק במעט חומץ, רוטב דגים, אבקת צ'ילי ובוטנים קצוצים. אני מוכנה לאכול את המרק שלי לארוחת בוקר, צהריים וערב, ממש כמו שאוכלים אותו בתאילנד.

למנה עיקרית זללנו פרוסות בקר שבושלו בחלב קוקוס וקארי אדום עם אורז לבן. את הבשר ליווה סלט סום-טאם, עם פאפאיה ועגבניות שרי בטעמים חריף-מתוק-חמוץ-מלוח. האמת, זה באמת סיכום טוב לטעמים שלו… את המנות העיקריות מלווים תמיד ירקות ואצל סוואלי על השולחן היו מסודרים יפה מלפפוני מיני, חצילונים תאילנדים, פלפלונים, בוק צ'וי, הכל כדי להרגיע את החיך.

בפינתנו "חפש את המתכון", נחו להם בצלחת הגשה על השולחן פרוסות אווז מיובשות ומתקתקות שאי אפשר היה להפסיק לאכול אותן. אם אתם בעניין מתכון תאילנדי קל וטעים הנה השיחוק שלכם להיום. לוקחים נתח של בקר, חזיר, עוף או חזה אווז ופורסים לפרוסות דקות. משרים את הפרוסות לילה שלם במרינדה של סויה, פלפל לבן, גרעיני כוסברה, ויסקי וסוכר חום (כמויות? ככה וככה בתאית). למחרת, מכניסים לתנור שחומם מראש ל-100 מעלות לכ-1/2 שעה. הבשר נצלה אך נשאר עסיסי להפליא. מדובר בנשנוש ממכר ברמות, שאוכלים עם סטיקי רייס, טבול ברטבים שונים ומעולה עם בירה. צ'איו (לחיים, בתאית)!

לקינוח, סוואלי הכינה שני קינוחים על בסיס קרם קוקוס. אם ראיתם בסופרמרקט קופסאות של חלב קוקוס, אתם בטח יודעים שיש "נוזל קוקוס" ו"קרם קוקוס". הראשון, בעל אחוזי שומן נמוכים יותר, מתאים לבישול ואילו השני מתאים לקינוחים (נכון, אחוזי שומן גובהים יותר). הקינוח הראשון שטעמנו היה קרם קוקוס מתוק שנמזג על תערובת אורז חום מבושל עם טפיוקה ופירות מיובשים. תענוג! באותו קרם קוקוס טבלנו גם מיני-"ניוקי" דלעת בכתום עז, מתוקים וטעימים בטירוף.

השוונץ:

  • גיריתי לכם את בלוטות הטעם התאילנדי? באתר של סוואלי תוכלו למצוא מתכונים רבים למרקים, סלטים, עיקריות או קינוחים.
  • לסוואלי ידע עצום על חומרי הגלם האסיאתיים. הידעתם, למשל, שחלב קוקוס מצוין גם לעור הידיים ולשיער? גם רגישים ללקטוז או לגלוטן ימצאו במוצרים התאילנדיים פתרון גסטרונומי מעולה והוא כמובן ה-פתרון לקינוחים כשרים בארוחה בשרית.
  • מה הילדים של סוואלי אוהבים במיוחד לאכול? מפתיע או לא, כמו הרבה ילדים, הם אוהבים שניצל ופסטה…
Advertisements
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, אירועים וסדנאות, עם התגים , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s