מדברים על אוכל באוקספורד

אם אתם מקוראי הבלוג הזה, אולי גם אתם אוהבים לדבר על אוכל ולא מסתפקים בלאכול אותו. אולי גם אתכם, כמוני, מעניין לדעת מי מכין את האוכל, מהם המרכיבים המעניינים שהוא משתמש בהם, איך גידלו את חומרי הגלם, איך אכלו אותם בעבר, לפני עשרות ואולי מאות שנים, איך ומה אוכלים במדינות שונות בעולם ועוד ועוד.

חשבתם שהפוסטים שלי על לונדון היו העיקר. ובכן, הנה הסיבה בגללה הגעתי לאנגליה מלכתחילה. כששמעתי על סימפוזיון אוקספורד לאוכל ובישול (Oxford Sympoisium on Food and Cookery) ובמיוחד על הנושא השנה – שוקי אוכל, לא ידעתי את נפשי עד שעלה בידי להירשם אליו. פגשתי סוף-סוף אנשים שדומים לי, כאלה שחושבים שאוכל הוא נושא מעניין ועושים עניין גדול מכל ביס. שמצלמים את האוכל לפני שאוכלים אותו. נשבעת לכם, הקלה גדולה – אני לא לבד!

אנשים מכל העולם התכנסו כדי לדבר על אוכל ולאכול אותו

הכנס, שאורכו בסך הכל יומיים וחצי, מתנהל כך בערך: ארוחת בוקר, התכנסות לדון מה נאכל בארוחת הצהריים והערב (מבינים מה חשוב?), הרצאה למליאה כולה, מושב א' (כמה הרצאות במקביל, שבוחרים אחת מתוכן), הפסקת קפה, מושב ב', ארוחת צהריים גרנדיוזית, מושב ג', תה ועוגיות, מושב ד', הפסקה (לעכל), דרינקים (ברור שאלכוהול), ארוחת ערב גרנדיוזית עוד יותר. וחוזר חלילה. נכון שתענוג? יש שיגידו שמזל שהכנס לא אורך זמן רב… אפילו הרגשתי סוג של פטריוטיות מהסוג הטוב והמוצדק ביותר – שלושה ישראלים הציגו מאמרים קולינריים הקשורים לישראל באחד המושבים.

אני חייבת תודה לרונית ורד, כתבת האוכל של עיתון "הארץ", שגילתה את אוזניי שיש סימפוזיון נהדר שכזה. ומכיוון שהיא חובבת רשימות, תנו לי לעשות מחווה ולתאר בפניכם, ברשימות מצאי, כמה מהארוחות המאלפות/מעלפות שהיו שם. אלו הוכנו ע"י מיטב השפים, שהגיעו במיוחד לכנס כדי לבשל עבורנו, הגרגרנים.

ארוחה בסימן שוק

צנוניות עם חמאה ואפונה טריה בתרמילים, עגבניות שרי, עלי חסה, פטרוזיליה ונענע משוק קובנט גרדן בלונדון. טחינה גולמית עם לימון, לבנה, זיתים ופיתות משוק אל טייב בבירות, לבנון. אוזן חזיר ועור חזיר מטוגנים, לחמניה ובתוכה פורקטה עם צלפים קטנים וסלסה ורדה משוק האיכרים  ברומא. ולקינוח, תותים עם נענע, ג'לי היביסקוס וקרם וניל משוק אוקסקה במקסיקו.

ארוחת שוק 

פורקטה וסלסה ורדה בלחמניה

ארוחה רוסית (לאחר הרצאה על השוק השחור בברית המועצות טרם התפרקותה. כי אוכל הוא אף פעם לא רק אוכל. הוא גם דרך לשלוט על העם)

מרק בורשט של סלק וקפיר עם חזרת, פרוסות לחם שיפון ולחם קימל עם נקניקים משובצים שומן ומלפפונים חמוצים, קציצות בקר בפירורי לחם, סלט אוליביה של תפוחי אדמה וצנוניות במיונז, כוסמת עם פלפלים ושמיר. ולקינוח, משמשים ואפרסקים צהובים על מצע גבינה כפרית, חמאת זרעי חמניות ופרחי ורדים מיובשים. את הארוחה ליוותה בירה Kvass (בירה על בסיס לחם שיפון מותסס) ויין מוגז.

בורשט רוסי. יפה כמו ציור

כוסמת, עם הריח האופייני. לאוהבי הז'אנר.

ארוחה נורדית

סלמון כבוש עם מלפפונים וצנוניות, פוקצ'ה עם מלח גס וממרח שמנת-חזרת. סלט שעורה שחורה עם כרובית וכרוב. טלה מבושל ביין לבן עם שומר וזרעי שומר, בצל ירוק וטרגון, עלי סלרי ופרחים אכילים בליווי פלחי ראש סלרי אפויים (מעדן!). קרקר עגול עם גבינות וקומפוט של גוזברי. ולקינוח מרק רוויון וניל, תותים וקרמבל עוגיות, עוגיות בטנים מצופות שוקולד, קוביות שוקולד מריר. את הארוחה ליוו דווקא יינות אוסטרים – ריזלינג, מרלו וטרמינר.

תבשיל טלה עם שומר וזרעי שומר ביין לבן

קרקרים עגולים כמו תחרה מסקנדינביה

ארוחה אחרונה – ארוחת שאריות.

סוג של סיכום המרכיבים שחלקנו יחד בארוחות הכנס, אינטלקטואלית, רגשית ופרקטית. את הארוחה הזו אכלנו ללא סכו"ם (כן, בידיים), כמו פריקת עול של סוף קורס. על השולחנות נפרש רדיד אלומיניום ועליו הונחו, זו אחר זו, המנות: צלוחיות מרק על בסיס ציר טלה, שומר וסלרי. אורז צהוב עם אפונה ובצל ירוק, צ'אטני אפרסקים (מהקינוח של יום קודם), קארי תפוחי אדמה וצנוניות בחלב קוקוס, כוסמת עם חתיכות בשר (מהקציצות הרוסיות), סלט אפונה, צנוניות, אפרסקים, עגבניות וקיווי. פיסות פורקטה מטוגנות עם שבבי עור חזיר מטוגן (הדבר המטוגן הזה ממכר בטירוף). ולקינוח, קראמבל תותים ואפרסקים עם רוויון וניל ודובדבנים. הארוחה הזו היתה חוויה גסטרונומית של טעם ומגע גם יחד!

סלט שאריות

כוסמת עם שאריות קציצות בקר

אחת ההרצאות הטובות ביותר בכנס דנה באכילת השאריות, נושא שעמד במרכז הארוחה הזו. מדובר במושג מוכר מזה שנים רבות. בפריז של המאה ה-19, למשל, העניים היו יכולים לאכול את אותן המנות שעלו על שולחנו של המלך, ובלבד שעברו כמה ימים… שוק השאריות (Leftovers Market) היה מפותח ושכיח מאוד והתקיים במקביל לשוק חומרי הגלם הטריים.

נותרה חתיכת בשר כבש סביב העצם? נשאר בשר בלחיים של הדג? קרואסון שכמעט שלא ננגס? שריון של סרטן ובשר בתוכו? טארט פרי חצי אכול? את כל השאריות הללו אספו המשרתים משולחנם של אדוניהם ומכרו אותם. מוכרי השאריות בשוק הרכיבו ארוחה שלמה, מהמנה הראשונה ועד לאחרונה, הכל על צלחת אחת. הם ייפו אותה כך שהיה נדמה כאילו זהו אוכל טרי מעורר תיאבון שבקושי נגעו בו. לא מדובר על בישול או אפיה ובוודאי שלא על חימום, כי הרי מטבח לא היה למוכרים (לפעמים גם לא מיטה לישון). הם עסקו בסידור ובעיצוב של הצלחת, משל היתה תכשיט יפה (המוכרים כונו בשם צורפים או תכשיטנים).

תתפלאו לדעת, אבל אפילו בורגנים אכלו ארוחות שאריות כאלו, אבל כנראה מהיום למחרת הארוחה המקורית. יותר קל לקנות צלחת שאריות מאשר להכין אותה. ניתן להבין איך חלחל האוכל הצרפתי האנין לכל שכבות האוכלוסיה, בזכות צלחות השאריות הללו. דרך אגב, אין תאורים של מוות כתוצאה מהרעלה של השאריות הללו, אם כי תוחלת החיים אז לא היתה ארוכה ממילא.

שוק השאריות מעלה שאלות מוסריות רבות. למשל, האם זה בסדר לאכול את השאריות שלנו יותר מאשר לאכול שאריות של אחרים? היום, בעידן בו כשליש מהמזון הנקנה בעולם המפותח נזרק לפח, האם לא הגיוני לחזור ולאכול שאריות מזון (ראו מיזם "דיסקו שוק")? ירקות וביצים נכנסים לפשטידות, פירות עייפים לעוגות וכו'. משאירה אתכם עם המחשבות הללו. אני כבר במחשבות על כנס האוכל הבא, שידון בנושא "אוכל ותקשורת".

השוונץ:

אוקספורד היא עיירה יפהפיה, מבחינתי עירם של אינספקטור מורס וסגנו לואיס, שחקרו מקרי מוות וסכסוכים אקדמיים במדשאות הקולג'ים. מי שאוהב את סדרת הטלויזיה הנהדרת הזו, יתרגש כמוני אם ילך לפאב The Turf Tavern, שם צילמו את האינספקטור לוגם פיינט בכמה פרקים. הפאב הזה, שמקורו במאה ה-13, שווה ביקור לפיינט גם היום.

_¬___ץ___פ 4 (20)

Advertisements
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, אירועים וסדנאות, חו"ל, מחשבות רציניות על אוכל, מסעדות, בתי קפה, ברים, מקומות, עם התגים , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

3 תגובות על מדברים על אוכל באוקספורד

  1. טליה הגיב:

    תענוג

  2. פינגבאק: לסיכום השנה: נשים, יין, אוכל | הגרגרנית

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s