חנוכה בפראג (הקטנה)

הגיע החורף וכל הפיד בפייסבוק שלי מלא בהשראות לכבוד חג המולד, אשר ייחגג ברחבי העולם עוד שבועיים. תמונות של רחובות עם שרשראות נורות מנצנצות מעליהם, מתכונים לעוגות בולי עץ ורעיונות למתנות יצירתיות להחביא בתוך הגרביים מתחת לאשוח.

כל השנה אני מחכה לחורף. כשקר, הגוף מבקש מאכלים מחממים. קדרות, מרקים ותבשילים. את ההזמנה לארוחה במסעדת "פראג הקטנה" ייעדתי בדיוק לערב חורפי שכזה. גשם מטורף בחוץ, אבל בפנים הלב מתרונן.

בפראג האמיתית ביקרתי מעט אחרי שצ'כיה הפכה למדינה עצמאית. העיר נפתחה לתיירות מערבית, אבל את סגנון החיים הקומוניסטי עוד הרגשנו בכל מקום. גשר קארל שעל נהר הולטבה, השעון האסטרונומי בעיר העתיקה ובית הקברות היהודי העתיק נשארו חרוטים אצלי בזכרון. יחד איתם אני לא שוכחת גם את טעמה של הבירה הצ'כית, אפילו אחרי 18 שנה.

בירה ליוותה אותנו גם בארוחה בפראג הקטנה, שם מתייחסים לאלכוהול ברצינות המתבקשת. לא סתם קוראים לו פאב צ'כי אותנטי – הבירות מהחבית מוצעות בתפריט בגדלים שונים: S, L, XL, XXL, Pitcher. בצ'כיה נהג כצ'כי ולכן בחרנו לנסות את הבירות הצ'כיות בתפריט. אבל את כו-לן. שתינו "רק" כוסית מכל אחת – פילזנר אורקוול, סטארופרמן, קוזל פרימיום, מאסטר. מסתבר שגם כששותים כוס בירה קטנטנה, שוב ושוב ושוב, האפקט האלכוהולי עובד.

כדי לאזן את אחוז האלכוהול בדם, פתחנו בפטה כבד עוף קלאסי עם שומן אווז, אשר הוגש עם טוסטים וריבת בצל. אני יכולה להתייחד עם המנה הזו לנצח. אלגנטית ובאותה מידה מנחמת ומספקת.

המנה השניה היתה חמה  – פרוסות לשון עגל על מצע רוטב קרמי של ירקות שורש. מנה מהמטבח הביתי, המתאימה כל כך לעונה. כמו בפראג, גם כאן הלחם הוא מרכיב שאי אפשר בלעדיו. צודקים – אחרת במה ננגב את הרוטב הנהדר?

כשהעזר רואה שוק חזיר צלויה הוא לא יכול להגיד לה לא. במקרה הזה היתה לו סיבה טובה. מדובר במנה, איך נאמר זאת בעדינות, חזירית, אבל במובן הטוב של המילה. השוק הריחנית, קריספית מבחוץ ורכה ומתמסרת מבפנים, הוגשה עם חרדל וחזרת בליווי המסורתי של כרוב אדום מבושל ופירה תפוחי אדמה. הכי מזרח אירופה.

אני בחרתי בתבשיל של נקניקיות מוקרמות (נו, חורף), עם פיסות כרוב, בייקון, פטריות וקוביות תפוחי אדמה. שחיתות קלורית וקולסטרולית במיטבה.

הלנגוש, לחם-סופגניה מהמטבח האוסטרו-הונגרי, הוגש בפראג הקטנה בציפוי שום וגבינה מגורדת. בערבים אחרים, כשמתחשק לכם משהו קטן ליד הבירה, הלנגוש יכול להיות הפתרון לנשנוש.

גם לנו מגיע להרגיש לפעמים בצ'כיה בעונת חורף. אין לנו קריסמס, אבל חנוכה יש ויש. בואו נכין יחד את הלנגוש לחג החנוכה החל בשבוע הבא. המתכון באדיבות סאלים כרדוש, שף מסעדת פראג הקטנה.

לנגוש (סופגניה אוסטרו-הונגרית)

15 סופגניות

החומרים

  • 1 ק"ג קמח
  • 30 גרם סוכר
  • 30 גרם מלח
  • 20 גרם שמרים יבשים 
  • 420 מ"ל חלב או מים, בטמפרטורת החדר
  • 20 מ"ל שמן סויה
  • שמן לטיגון
  • 5 שיני שום, כתושות
  • 200 גרם גבינה צהובה מגורדת

אופן ההכנה

  1. בקערת מיקסר מערבבים קמח עם סוכר ומלח. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב עד שהתערובת אחידה.
  2. שופכים פנימה את החלב (או המים) ולשים את הבצק למשך 15 דקות.
  3. מוסיפים את השמן ולשים את הבצק למשך 5 דקות נוספות.
  4. מכסים את הבצק במגבת ונותנים לו לתפוח, כשעה.
  5. מחלקים את הבצק שתפח לכדורים בגודל של פינג פונג, במשקל של כ-100 גרם כל אחד. את הכדורים מכסים שנית במגבת למשך כ-5-10 דקות.
  6. משטיחים את הכדורים לדיסקים (כמו פיתות) ומטגנים בשמן חם (כ-300 מעלות צלזיוס) למשך דקה בכל צד. מוציאים מהשמן לנייר סופג.
  7. את הלנגוש מורחים בחלק העליון בשום כתוש בעדינות ומפזרים בגבינה מגורדת מעל. אפשר להוסיף גם שמנת חמוצה. וכיאה למסורת הצ'כית – מומלץ להגיש לצד כוס בירה צוננת.
  8. אם אתם בעניין מתוק, אפשר למרוח את הלנגוש בריבת פירות ולפזר מעל אבקת סוכר.

בתיאבון!

פראג הקטנה, אלנבי 56 ת"א / בן גוריון 83 בת-ים / תש"ח 11/2 אשדוד

השוונץ:

  • נוסעים לפראג ורוצים לטעום את הבירה הצ'כית בנוסח האותנטי שלה? פאב הנמר המוזהב הוא המקום בשבילכם. בפאב הוותיק הזה תשבו לצד חברים מקומיים לשולחן ארוך ותהנו מבירה פילזנר נהדרת מהחבית. המראה של הברמן, אשר החזיק את ידית המזיגה של הבירה כלפי מטה ללא הפסקה ורק הזיז את הכוסות המתמלאות תחתיה הוא עוד זכרון בלתי נשכח מפראג.
מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, חגים, מסעדות, בתי קפה, ברים, מקומות, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s