אוכל היי-טק

דמיינו עולם, בו תוכלו לאכול אוכל מתוק כמה שתרצו כי הוא לא יכיל הרבה סוכר, תרזו בהתאם לתכנית דיאטה שהותאמה לכם אישית על פי הנתונים שלכם, תאפו לחם ועוגות בדקות ספורות ותעשו שימוש באריזות לתרופות המתריאות בפניכם מתי ליטול אותן. ובכן, העולם הזה ממש בהישג יד.

ככל שאוכלוסיית העולם גדלה ותוחלת החיים עולה, כך הופכת שאלת המזון לקריטית יותר. בכל העולם ממשלות דנות בשאלה כיצד יוכלו למנוע רעב ולספק לאזרחיהן מזון טוב, בריא ובר-קיימא. בדיוק בשאלה הזו ובנגזרות שלה דנו לפני כחודש ימים בכנס פודטק (FoodTech) שנערך ביוזמת חברת שטראוס. בכנס השתתפו יזמים, משקיעים, מנהלי מחקר, פיתוח וחדשנות, נציגי ממשלה, בנקים וחברות מזון מהארץ ומהעולם. כי אם ישראל היא אומת ההיי-טק, מדוע לא גם במזון?

מחמוד חאן, סגן יו"ר תאגיד פפסיקו והמדען הראשי שלה, סיפר שאם פעם חשבו על קיימות מזווית הראיה של שינוי תזונתי בלבד – פחות סוכר, פחות שומן מוקשה, פחות מלח, טעם טוב יותר, הרי שהיום יודעים שכל זה כבר לא מספיק. המגמה היום היא חשיבה על הורדת כמות הפלסטיק באריזות, שימוש מופחת במים ובחשמל בייצור, הפחתה בהובלה. לא פחות חשובה היא ההסתכלות על המערכת שמחוץ למפעל הייצור – המערכת האקולוגית – הסתכלות גלובלית על הדברים ולא נקודתית, כי הרי התחממות כדור הארץ מושפעת מכל מפעל יצרני באשר הוא ושימוש בחומרי הדברה וזריקת פסולת משפיעות על מקומות רבים בעולם ולא רק במקום בו נעשו.

חברת שטראוס פתחה כבר לפני חמש שנים את Alpha Strauss, פלטפורמה אשר נותנת ליזמים את האפשרות להשתמש בתשתיות של החברה למטרת מציאת פתרונות טכנולוגיים חדשים. אחד הפיתוחים שיצא ממהלך זה, למשל, הוא חומוס ללא חומרים משמרים. לפני כשנה וחצי משרד הכלכלה הקים בשיתוף עם חברת שטראוס את חממת הפודטק הראשונה לסטארט-אפים הפועלים בתחום – The Kitchen .

כנס הפודטק נתן במה לחברות סטארט-אפ מקומיות שמנסות לענות בדיוק על השאלות הבוערות הללו ומביאות שיטות חדשות ופיתוחים טכנולוגיים לתעשיה שנחשבת מסורתית. במסגרת הכנס התקיימה תערוכה בה הוצגו כמה מהפיתוחים החדשניים הללו. הנה כמה דוגמאות מעניינות, שעשויות להשפיע על חיינו ממש בקרוב:

1. DayTwo – ידוע שדיאטה אינה משפיעה באופן זהה על אנשים, אפילו אם הם בעלי משקל גוף זהה.  סטארט-אפ זה מציע התאמה אישית של תכנית דיאטה והמלצות לפעולה לאדם, ע"פ הנתונים הבריאותיים האישיים שלו, בעזרת מידע על המיקרו-אורגניזמים הייחודיים שחיים במעיים שלו. אדם הסובל מהשמנת יתר או מסכרת יכול להיעזר באפליקציה זו, המספקת לו דו"חות והמלצות אכילה.

2. Goji – מערכת שבעתיד תהיה חלק בלתי נפרד מתנורי האפיה, המאפשרת לאפות לחם ב-6 דקות בלבד, אפיה אחידה ומהירה מאין כמוה. אין עוד צורך לטרוח זמן רב ולהיערך מראש לפני כל אירוח. זבנג וגמרנו!

3. Wakeup -מכירים איך זה שהעיניים נעצמות מעליהן בצהריים? התופעה הזו מוכרת בתור Post Lunch Dip Syndrome. למרות שמה, העניין מיוחס למבנה השעון הביולוגי שלנו ולא בהכרח לארוחת הצהריים שאכלנו. אז מה עושים? שותים משקה אנרגיה טבעי, בעל אפקט מעורר, שהוכח שהוא טוב יותר מקפאין.

4. DouxMatok – פתרון טכנולוגי אשר מאפשר למפעלים יצרניים בתעשיית המזון להשתמש בפחות סוכר ובפחות מלח, מבלי להוריד בטעם המתוק או המלוח של האוכל. הפתרון נעזר במינרלים בציפוי מתוק או מלוח, המשפיעים על תחושת הטעם שלנו ללא טעמי לוואי מרירים או מתכתיים הקיימים היום בתחליפי סוכר, למשל.

5. Water.IO – אריזות מיוחדות עם סנסורים המתריאים בפני המשתמשים על סיום מוצר המזון שיש להזמין עוד ממנו הביתה, על תרופה שיש לקחת בזמן או על כך שכדאי לשתות יותר מים.

6. Flying Spark – אחד הפתרונות שדנים בהם ברצינות לפתרון הבעיה שעד שנת 2040 יהיה צורך להאכיל 9 מיליארד איש בעולם הוא השימוש בחרקים כמקור לחלבון. אל תגידו איכס! לא מדובר דווקא על אכילת חרקים בצורתם המקורית, כי אם יצירה של אבקה ושמן מזחלים של זבובי פירות לשימוש בתעשיית המזון. זהו כנראה פתרון בטוח לשימוש, בעל ערכים תזונתיים גבוהים, ידידותי לסביבה וכלכלי.

7. BactuSense – הסטארט-אפ שזכה בפרס ראשון בכנס הפודטק עוסק בתחום הבטיחות במזון. המערכת שלהם יכולה להגיד תוך 30 דקות בלבד אם יש בנוזל שבאוכל בקטריות – סלמונלה, ליסטריה ואי-קולי. הצ'יפ בו נעשה שימוש יכול להיות מתופעל על ידי אנשים שאינם מומחים והוא אמור להימכר במחיר תחרותי.

השוונץ:

אם חזית הטכנולוגיה בתחום המזון מעניינת אתכם, שווה לכם להיות מנויים על הבלוג Food Tech Connect של דניאל גולד. דניאל התחילה את הבלוג שלה לפני 6 שנים ומהניסיון שלה סטארט-אפים בתחום המזון הולכים ומתרבים. תעשיית המזון מספקת נושאים רבים לשיפור ולהמצאות – שרשרת האספקה, חלבון תחליפי, תזונה אישית, פיתוח מוצרים חדשים, e-Commerce. מהניסיון של דניאל, כל פתרון שמצליח חייב להיות פתרון מערכתי כולל, המערב אנשי מקצוע מתחומים שונים ובכולם יש חשיבות לצרכן/משתמש. המוטו שלה: Think People, Planet, Profit.

Advertisements
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, אירועים וסדנאות, מחשבות רציניות על אוכל, עם התגים , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s