ראש השנה הוא הזדמנות אמיתית להתחיל מחדש. לקחת את הטוב מהשנה החולפת ולהשאיר מאחור את הפחות טוב. הלוואי שיכולתי להשאיר מאחור את הקורונה אבל היא כנראה פה כדי להישאר גם לשנה הבאה. בינתיים בואו נקווה שנוכל לחגוג את ראש השנה בלי סגר, בחיק המשפחה והאנשים שאנחנו אוהבים.
את ארוחת החג המוצעת לכם פה חגגתי עם נשים אהובות, כי אין כמו להתחיל את השנה בסימן חברות. הצטרפו אלינו לשולחן החג וקבלו השראה וכמובן, שתהיה שנה טובה!
רגע לפני
בחרתי להתחיל את ארוחת ראש השנה עם ורמוט אביב הלבן של עמית טולדו. הורמוט שלו מורכב מיין מזן דבוקי ומפרחי בר שנאספו באביב. לורמוט הכנסתי קוביות קרח כדי לקבל את המשקה האולטימטיבי לקיץ החם והדביק שנשאר פה איתנו לעוד כמה חודשים.
כדי להקל עלינו את ההכנות, אפשר ורצוי להכין חלק מהמנות יום לפני ארוחת החג, כמו המרק והקינוח שיהנו ממנוחה במקרר והגשה למחרת.
מנה ראשונה
מרק סלק קר
מה שסבתות שלנו קראו בשם חמיצה או בורשט קר. מסתבר שלא נס ליחו והוא מתאים ביותר לזמנים האלה, כשעדיין חם אבל יש סימנים של סתיו.
8- 10 מנות
החומרים
- 4 סלקים טריים בגודל בינוני
- 1 בצל קלוף
- צרור קטן של פטרוזיליה
- 2 ליטר מים
- 1 כף סוכר
- מיץ מ-1 לימון
- מלח
להגשה:
- שמנת חמוצה (אפשר גם יוגורט אם אתם מעדיפים)
- עלי שמיר
אופן ההכנה
- קלפו את הסלקים. ממליצה לעשות זאת עם כפפות כדי לא להשאיר סימנים אחריכם.
- שימו בסיר את הסלקים, הבצל, הפטרוזיליה והמים, הניחו על אש בינונית והביאו לרתיחה.
- הנמיכו את האש לקטנה ובשלו כשעתיים עד שהסלקים רכים.
- הוציאו את הבצל והפטרוזיליה מהסיר וצננו לטמפרטורת החדר.
- עם בלנדר מוט רסקו את הסלקים לגמרי והוסיפו את הסוכר, מיץ הלימון והמלח.
- טעמו את המרק ותקנו את התיבול לפי הטעם.
- צננו את המרק ללילה במקרר.
- בערב החג מזגו את המרק לקעריות, הניחו כף שמנת חמוצה וקשטו בעלי שמיר.
מנת ביניים
ירקות צלויים בתנור ברוטב טחינה-דבש
תשמעו, מדובר בלא פחות מהברקה. מנה צבעונית, יפהפיה ובריאה של ירקות צלויים בתנור, עם רוטב מתקתק של טחינה ודבש ותבלינים שמרמזים על החורף המתקרב. אם רוצים שתהיה טבעונית, אפשר להחליף את הדבש בסילאן. וכן, התפוח מפתיע פה, אל תוותרו עליו!
4-6 מנות
החומרים
- 2 גזרים גדולים
- 2-3 בטטות (השתמשתי בבטטה כתומה ולבנה, אפשר בכיף גם סגולה)
- 2 תפוחי גרני סמיט
- 4 כפות שמן זית
- 1 כף דבש
- 1/2 כפית קינמון
- 1/8 כפית אגוז מוסקט מגורר
- 1/8 ציפורן טחון
- 1/2 כפית ג'ינג'ר טרי מגורד
- 1/2 כף עלי טימין טריים
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
לרוטב
- 1/2 כוס טחינה
- 1/3 כוס מים
- 1 כף דבש
- 1 כפית חומץ (תפוחים או בן יין לבן)
- 1/4 כפית קינמון
- קורט אגוז מוסקט מגורר
- 1/2 כפית מלח
לקישוט: עלי מיקרו – לתוספת צבע ועוד טיפה טעם. אני אוהבת את הרוקט, אבל בחרו מה שאתם אוהבים.
אופן ההכנה
- קלפו את הירקות וחותכים אותם לפיסות בגודל דומה (נגיד גודל אצבע).
- בקערה ערבבו שמן זית, דבש וכל התבלינים.
- הכניסו את הירקות לקערה וערבבו עד לציפוי שלהם.
- העבירו את הירקות לתבנית עם נייר אפיה והכניסו ללא כיסוי לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לכ-45 דקות, עד שהם מתרככים במבחן המזלג.
- ערבבו בינתיים בקערית את כל חומרי הרוטב.
- זרזפו את הרוטב מעל הירקות והניחו על השולחן את מה שנשאר, כדי שאפשר יהיה לטבול עוד.
- קשטו בעלי המיקרו והגישו.
את הירקות הצלויים ליווינו עם יין אדום – "יונתן" קברנה סוביניון / שיראז 2019 של יקב רקנאטי. היין נותן תחושת עושר של טעמים ויחד עם זאת, קלילות של יין שמתאים גם לקיץ הישראלי המיוזע. מחיר מומלץ לצרכן: 35 ש"ח בלבד. אחלה דיל.
מנה עיקרית
פילה לברק ברוטב כוסברה ואורז עגול מלא עם עשבי תיבול ולימון
חיפשתי מנה עיקרית טעימה אבל לא כבדה מדי. סוג של "להיות עם ולהרגיש בלי". גם ככה בסוף יוצאים מפוצצים מהארוחה, אז למה לא להקליל? תשמעו, האורז המלא העגול הוא שיחוק; גם בריא וגם עדין, עם טעמים אגוזיים ששידכתי להם הרבה עשבי תיבול ולימון.
6 מנות
החומרים
לאורז
- 1 כף שמן
- 1 בצל יבש קטן קצוץ
- 1 כוס אורז עגול מלא
- 1 כפית מלח
- 2.5 כוסות מים
- 3 גבעולי בצל ירוק
- צרור פטרוזיליה קטן
- 1/2 לימון קצוף על קליפתו
- 1/4 פלפל צ'ילי קצוץ (אפשר יותר אם אוהבים)
- 1 כף שמן זית
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית סומאק
לדג
- 2 כפות שמן זית
- 50 גרם עלי כוסברה
- 4 שיני שום
- 6 פילטים של לברק
- פרוסות לימון
- מלח ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
- מתחילים באורז – לסיר על אש בינונית מוזגים שמן ואת הבצל הקצוץ ומערבבים עד לשקיפות.
- מוסיפים את האורז והמלח ומערבבים עד לציפוי של הגרגרים.
- מוסיפים את המים, מערבבים ומכסים. מבשלים על אש נמוכה עד שהאורז מוכן או שכל המים מתאדים.
- בינתיים קוצצים את עשבי התיבול, הלימון, הצ'ילי ומתבלים.
- כשהאורז מוכן ואין מים בסיר, מוסיפים את עשבי התיבול ומערבבים. מכסים במכסה ונותנים לאורז לספוג את הטעמים והארומות.
- בבלנדר קטן טוחנים שמן זית, כוסברה ושום.
- מניחים את הפילטים על נייר אפיה בתבנית ומורחים מעל את רוטב הכוסברה.
- מניחים את פרוסות הלימון ומתבלים במלח ובפלפל.
- מכניסים את התבנית לתנור שחומם ל-180 מעלות לכ-7 דקות, מוציאים ומגישים עם האורז.
את הדג השלים לנו יין לבן מעולה של יקב אחת, רוסאן ויונייה 2018. כל אחד מזני היין ייושן בנפרד ולבסוף הם התמזגו ליין נפלא ומרענן. חתומה על היין הזה הייננית ניצן סברסקי (היא "האחת"). מחיר לצרכן 120 ש"ח.
קינוח
מעדן ליים
למתוקים יש לנו קיבה נפרדת, נכון? לסיום הארוחה אני ממליצה לכם להכין את המעדן המעודן הזה בטעמים חמצמצים של ליים, שזו בדיוק העונה שלו. מתכון קל להכנה שאפשר להכין מראש, שזה שיחוק בערב החג.
6-8 מנות
החומרים
- 1 צנצנת (340 גרם) חלב מרוכז וממותק
- 2 שמנת מתוקה (250 מ"ל כל אחת)
- קליפת ליים מגוררת מכ-8 פירות (הכי טוב עם מיקרופליין)
- 3/4 כוס מיץ ליים (מאותם 8 פירות)
לקישוט: דובדבני אמרנה או ענבים שחורים
אופן ההכנה
- ערבלו בקערת מיקסר את החלב מהרוכז והשמנת המתוקה לקצפת סמיכה.
- הוסיפו מחצית מקליפת הליים המגורדת ואת המיץ כולו והמשיכו לערבל עד לתערובת אחידה.
- חלקו את הקינוח בין קעריות הגשה, כסו בניילון נצמד והעבירו למקרר ללילה.
- פזרו מעט מקליפת הליים שנותרה מעל הקינוח וקשטו כל קינוח בדובדבן אמרנה או בענב שחור.
בתיאבון ושנה טעימה!
אצלנו בבית היתה הפרדה ברורה. חמיצת סלק חמה אוכלים, מקערה עם כף, וחמיצת סלק קרה שותים, מכוס, עם תוספת של כף שמנת חמוצה. שתי המנות מעוררות בי געגועים עזים, הן למנות עצמן והן לאמא
ריגשת אותי. שתהיה שנה הרבה יותר טובה יעל!